Wednesday 12 November 2014

Un Trésor (2)

Acouo un but d'eune articl'ye dé George d'La Forge:

I' pathaît qué ch'tait pour la tchultuthe des pânnais tch'i' fallait foui ou touanner profondement. I' d'vait êt' întérêssant d'vaie eune douzaine dé bêques suivre eune tchéthue à brîsi! Ch'est du fort travas, et ch'est seux tch'il' 'taient altéthés et tch'i' fallait au mains eune joudgie dg'ieau d'vie pour les d'saltéther!

Chein tchi m'întérêsse est qu'chutte profonde fouithie-là 'tait faite pour la tchultuthe des pânnais. Jé l's aiment hardi, les pânnais, mais quand j'tais en Jèrri l'êté passé j'n'en viyais pon souvent dans l'marchi. Un marchand m'dîsait tch'i' fallait attendre pour la preunmié g'lée pour tch'i' fûssent bouannes à dêfoui, mais quant à mé j'les trouvent bouannes en autcheun temps, et j'en mange souvent ichîn ches jours. Eune drôle dé chose est qu'j'êprouvis à en acater dans les marchièrs à St. Mâlo et St. Sèrvan l'êté passé et qu'pèrsonne né pathaîssait saver tch'est qué ch'tait qu'eune pânnais! J'eus à lus en montrer la description dans lé p'tit dictionnaithe Larousse pour les pèrsuader tch'i' y'avait telle chose!

D'après nouot' dictionnaithe Jèrriais, il ont 'té tchultivées en Jèrri dépis siex chents ans! Et au c'menchement du drein siècl'ye la récolte d'pânnais couvrait un dgiêxième dé la tèrre labouothabl'ye d'l'Île! I' faut penser qu'les vaîthîns s'entr'-aîdgeaient comme pus tard à la grand' tchéthue et qué ch'tait eune occâsion d'festîn, car lé Sieur Lé Maistre nouos dît tch'i' chantonnaient, en s'mant: "Belles et bouannes, belles et bouannes et sans filots; grosses et longues et pas fourtchies; belles et bouannes, belles et bouannes et sans filots!" Appathemment, la récolte 'tait împortante pour la nouôrrituthe des bêtes à saie et des bestchieaux, ouaithe qué les couochons, pathaît-i', aimaient mus les chours. I' l's engraissaient quand-mème dans siex s'maines sus des pânnais, et des boeufs dans trais mais! Et l'beurre des vaques tch'en mangeaient 'tait d'eune qualité supérieure.

No comments: